sunnuntaina, toukokuuta 27, 2007

Iltapäivän aamunkoitto.

Auringo alkaa useinkin nousemaan kovinkin aikaisin.Aamuneljän aika on jo kovinkin valoisaa.
Nukkumiset tuntuu huvittavalta niin valoisaan aikaan,alkaa useinkin miettimään miten helposti mahdollisesti unirytmit sekoaa.

Suomen kesä on aikas mystisen lyhyt lopultakin,mutta ehkä nyt näinä ainakan ja jatkossakin entistäkin lämpimämpiä ilmastonmuutoksen vuoksi.Saamme odotella siis lämpöä ja usein ihmiset harrastavat lomailu toimintoja laitoksista kesä ja heinäkuun ajan.Tai ottavat lomia kyseisille kuukausille.Paljon tapahtuu silloin kaikenlaista kehittävää toimintaa ja ihmiset liikkuvat.Mutta siten , kun tuleekin syksy kaikki alkaa pikkuhiljaa salakavalasti kuihtumaan ja valmistautumaan kaamokseen pitkään.

Usein tulee miettineeksi mitenkä kesät ihmiset kestää ja mitä puuhailevat.
Miksei kesäduuneja voisi tehdä vaikka talven pimeinä iltoina? Ja ihmiset voisivat nauttia pohjolan lyhyestä aktiviisesta kesästä.Tuntuu mystiseltä , kun pohtii vaihtoehtoja.
Jotkin ihmiset tekevät duuneja koko kesän tinkien vapaudestaan ovat pallo jalassa hyvinkin usein pakosta turvaten toimeentulonsa kesän aikana tai vastaavasti jonkin muun syyn vuoksi.Osa ei voi lainkaan ymmärtää miten kesäajan voisi kuluttaa tekemällä duuneja,he taas ahdistuvat.Osa ahdistuu ajattelemalla ettei duunia ole tai jos sitä tulisikaan se kovinkin kahlitsisi,ehkä itse kuulun tuohon jälkimmäiseen.

Yhteiskunta tuntuu kesäajan hyvinkin tukevan laitoksellisissa kirjoilla olevia ihmisiä joiden status tässä yhteiskunnassa on opiskelija.Tukimuotoja ei yksinkertaisesti maksella opintotukisia ellei ole jonkinlaisia opintoja kesäaikana tai vastaavanlaisia harjotteluja.Kummallista kumminkin ,kuinka täällä sijoitetaan koulutukseen ja yhteiskunnan tulevaisuuteen.Yliopistoissa käydään jo vilkasta keskustelua yliopistojen rahoituksesta,ammattikorkeakouluissa monissa on siirrytty entistä enemmän etäopetukseen,mutta tässähän alkaakin huomaamaan että enemmän määrä on tärkeämpää , kuin taso.Tuonee varmasti päänvaivaa monille eri toimialueiden vaikuttajille jatkossa tälläinen toiminta.

Mutta lähinnä aloin miettimään sitä , että miten tämä syystemimme rangaisee ihmisiä,jotka eivät ole tuotteilijoita? On kohtuuntonta,että sosiaaliturva toimii niinkin nihkeästi , että sosiaaliturvan ulkopuolelle jää helposti pelkän byrokraattisen sodan vuoksi paljon ihmisiä,joiden omat resurssit ei yksinkertaisesti riitä käymään paperisotaa.Kummallista miten voidaan asettaa ihminen sellaisessa asemassa ajamaan omia oikeuksiaan , jossa hän on jo heikkoilla omien asioidensa vuoksi.Eläkeläiset tulevat heti ensimmäisenä mieleeni ja herääkin usein kysymys minkä vuoksi ihmiset eivät voisi saada ihmisten kesken inhimillistä kohtelua?
Ajatus siitä , että pitäisi tuottaa ja mahdollisemman vähän kuluttaa yhteiskunnan palveluja,jotta jäätäisiin voiton puolelle,ei ole edes realistista.Siltikin näinkin epärealistisen naurettava ajatus ohjaa täälläkin yli viiden miljoonan ihmisen elämää.Hyvinkin mautonta.

Porvarihallitukseltamme on oikeastaankin hyvinkin turhaa odottaa minkäänlaisia inhimillisiä osoituksia inhimillisyydestä taikka sen soveltamisesta ihmisten elämään.Kysymykset pyörivät lähinnä leikkausten ympärille,miten murentaa lisää pikkuhiljaa pienin liikkein hyvinvointiyhteiskunnan rippeitä ja riistää ihmisiltä? Alasajonaikoja.
Suurin hyöty menee pinen yhteisön hyödyksi , kun taas suurinosa ihmisistä kärsii.Kumminkaan moniakaan hyvin monenlaisia päätöksiä , jotka entisestään huonontavat opiskelijoiden,työttömien,lapsiperheiden ja vastaavanlaisessa yhteiskunnallisessa asemassa olevien asemasta koskevia oikeuksia ja etuja on helppo murentaa,kun ei ajattele heistä ihmisinä.On helppo tehdä päätöksiä toisten ihmisten elämästä ja heidän tulevaisuutta koskevista asioista , kun ei tiedä tapauksia , eikä tarvitse alkaa miettiä inhimillisesti.On helpompi miettiä vain budjetin ehdoilla miten kapitalistisesti pitkälle kehittyneessä valtiossa voisi ajatella edes inhimillisesti ?

Mystinen valtio.
Mystisen suuri hehkustus sosiaaliturvasta maailmalla.
Mystinen byrokratia , joka viiltää ihmisiltä energioita ja polkee ihmisten oikeuksia ja etuuksia.
Mystinen valtio,joka pysyy vielä näinkin hauraalla pohjalla kasassa.